Kalça Protezi Sonrası Önerilerimiz

Anasayfa » Kalça Protezi Sonrası Önerilerimiz

Kalça Protezi Sonrası Önerilerimiz

Ameliyattan sonra genellikle ertesi gün kendini iyi hisseden hastaların walker dediğimiz yürüteçle yürümelerine, ikinci gün yüksek tip klozete oturmalarına izin verilir. Hastanede yatış süresi ortalama 4-7 gün arasında değişir. Hastalar taburcu oldukları gün kendi kendine yatıyor/kalkıyor, tuvalete gidebiliyor olmalıdır. Nadiren yatma süresi uzayan hastalar olabilir.

Dikişler ortalama 2 hafta sonra alınır ve banyo yapmaya izin verilir. Ameliyatın ertesi gününden itibaren kalça-diz bükme ve adale güçlendirme egzersizlerine başlanır. Bu egzersizler kalça fonksiyonlarının tamamen kazanılmasına kadar devam eder. Genellikle 6. haftada tüm kalça fonksiyonları geri döner. Kalçada şişlik ve protezin varlığını hastalar 3-6 ay hissedebilirlerse de, yürüme ilk haftadan sonra ağrısızdır. Hastalar 3-6 ay içinde protez varlığını tamamen unutmaktadırlar.

Doktorunuzun baston kullanmanıza izin vermesi halinde bastonu sağlam tarafınızda kullanmalısınız.

 

Total Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası İlk 8 Hafta Alınması Gereken Tedbirler

 

Kalçanızın yerinden çıkmaması için ameliyattan sonra en az 6 hafta dizleriniz kalçanızdan aşağıda kalacak şekilde oturmanız gerekeceği için yatağınızın kenarına, en sık oturduğunuz sandalyeye, kanepeye, klozete ve arabanızın koltuğuna otururken dizlerinizin kalçanızdan aşağıda kalıp kalmadığı kontrol edin ve gerekli düzenlemeleri yapın (yükseltici yastıklar ve tuvalet için yükseltici oturak).

  1. Ameliyatlı kalçanızı 80 dereceden fazla eğmeyin.
  • Dizlerinizi kalçanızdan yukarıya kaldırmayın.
  • Kanepe veya tabure gibi alçak yerlere tercihen oturmayın veya yükseltici yastık koyduktan sonra oturun.
  • Yüksek tuvalet oturağı kullanın.Otururken öne eğilmeyin. Pantolon, çorap vs. giyerken yardım alın veya alet kullanın.
  • Otururken dizlerinizin arkası koltuğa/yatağa temas edinceye kadar geri gidin.
  • Koltuk kenarlarından veya yataktan kollarınızla destek alın ve ameliyatlı bacağınızı ileriye doğru kaydırın.
  • Otururken öne eğilmeyin.
  • Ayağa kalkarken koltuk /yataktan kendinizi kollarınızı kullanarak yukarıya iterken ameliyatlı bacağınızı ön tarafa doğru uzatın.
  • Asla öne doğru eğilmeyin

 

2. Bacak bacak üstüne atmayın veya ameliyatlı bacağınız vücudunuzun orta hattına getirmeyin.

  • Yatarken bacaklarınızın arasına yastık koyun.
  • Otururken dizlerinizi en az 15-20 cm ayrık tutun.
  • Yan tarafınıza yatarken bacak aranıza yastık koyun.
  • Doktorunuz izin vermeden yan tarafınıza dönerek yatmayın.

 

 

Kalça Protezi Sonrası Egzersiz

Aşağıda tarif edilen egzersizleri ameliyattan hemen sonra kendinizi iyi hissetiğinizde uygulamaya başlayın. Bu egzersizler, ilk yaptığınızda bir miktar rahatsızlık verebilir. Fakat gerçekte hem iyileşmeyi hızlandırır hem de ameliyat sonrası ağrınızı azaltır:

  • Ayağınızı ayak bileğinden ileri geri basıp çekerek yoruluncaya kadar uygulayın. Bu egzersizi her 5-10 dakikada bir tekrarlayın. Bu egzersiz ameliyattan hemen sonra başlanabilir ve tamamen iyileşinceye kadar devam edilmelidir
  • Ayağınızı ayak bileğinden içe ve dışa doğru çevirin. Bu egzersizi günde 3-4 kez olmak üzere her iki yöne 5’er kez tekrarlayın.
  • Topuğunuzu yatağın üzerinde tutarak kalçanıza doğru kaydırın ve dizinizin içe doğru kaymasına müsaade etmeyin. Bu egzersizi günde 3-4 kez 10 defa tekrarlayın.
  • Kalça kaslarınızı sıkarak 5’e kadar sayın. Bu egzersizi günde 3-4 kez 10 defa tekrarlayın
  • Bacağınızı yatağı üzerinde yana doğru açabildiğiniz kadar açın ve tekrar eski konumuna getirin. Bu egzersizi günde 3-4 kez 10 defa tekrarlayın
  • Bacak kaslarını yatağın üzerindeyken sıkın ve dizinizi aşağıya bastırarak düzleştirmeye çalışın ve 10’a kadar sayın. Bu egzersizi günde 3-4 kez 10 defa tekrarlayın.
  • Yatar pozisyondayken bacağınızı düz olarak kaldırın, 5-10 saniye kadar tutun ve yavaşça bırakın. Bunu günde 3-4 kez yoruluncaya kadar tekrarlayın.

 

 

AMELİYAT SONRASI YÜRÜYÜŞ

Ameliyattan 2 gün sonra odanızda ve servis koridorlarında kısa mesafeli yürüyüşlere başlamanız gerekmektedir. Bu yürüyüşler hem iyileşmenize yardımcı olur hem de kalça ve dizinizin eski gücü ve hareketini kazanmasına yardımcı olur.

İlk yürümeye başladığınızda yürüteç kullanmanız gerekmektedir. Yataktan ameliyat olan tarafınızdan kalkarak dik bir şekilde durun. İlk planda hafif bir baş dönmesi hissedebilirsiniz. Bu geçinceye kadar bekleyin. Yürüteci her iki elinizle sıkı bir şekilde kavrayın ve çok ileri olmamak şartıyla bir miktar ilerletin. Öncelikle ameliyat olan bacağınızla adımınızı atın ve önce topuğunuzun yere değmesine dikkat edin. Daha sonra ağrıyı tolere edecek şekilde ameliyat olan bacağınıza kısmi yük vererek ve kollarınızdan destek alarak diğer bacağınızı ameliyat olan bacağınızın yanına getirin.

Yürürken acele etmeyin ve adımlarınızı kısa, ritmik atın. Zaman içerisinde diz kasları güçlendikçe hızınızı ve adımlarınızın genişliğini arttırabilirsiniz. Aynı zamanda ağrı azaldıkça ameliyat olan bacağa verdiğiniz yükü de arttırabilirsiniz. Ameliyattan 4 hafta sonra ameliyat olan bacağın karşı tarafında tek koltuk değneği kullanarak yürümeye başlayabilirsiniz.

Merdiven çıkarken öncelikle sağlam bacağınızla adım atın, ameliyat olan bacağınızı daha sonra yukarı çıkarın. Merdiven inerken öncelikle ameliyat olan bacağınızla adım atın sonra sağlam bacağınızı aşağı indirin. Sağlam bacakla yukarı çıkarken, ameliyatlı bacakla aşağı inerken ilk adımın atılacağını unutmayın. Sıralı adımlarla merdiven çıkma ancak kalça ve diz çevresindeki kaslar kuvvetlendikten sonra yapılabilir.
Ayakta Durur Pozisyonda Egzersiz

  • Ameliyat olan bacağınızı göğsünüze doğru çekin. Bacağınızı bel hizasından daha yukarıya kaldırmayın.
  • Ayakta dik olarak dururken ameliyat olan bacağınızı yavaşça yana doğru açın ve yavaşça eski pozisyonuna kapatın.
  • Ameliyat olan bacağınızı yavaşça geriye doğru uzatın. 2-3 saniye kadar tutun ve eski pozisyonuna getirin.

İletişim Formu

Bize aşağıdaki iletişim formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.